SÜRÜKLE
EN
PROGRAMLARIMIZ Uygulama Sahalarımız

Sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve diğer tüm temel aktörlerle çalışarak, çocuklar için destekleyici bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz.

Çocuk Yaşam Merkezleri 

Çocuk Yaşam Merkezleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve topluluk katılımcımız sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde depremden etkilenen bölgelerde çocukların gelişimleri için güvenli ve destekleyici alanlar kurmak ve yeniden yapılanma sürecinde kız çocukların özgün ihtiyaçları başta olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarının gözetilmesini sağlamak amacıyla kuruldu.

Merkezler sayesinde, sivil toplum kuruluşlarının hem bir arada hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri ile koordineli şekilde çalışmalarına imkân sağlanıyor. 

Çocuklar Çocuk Yaşam Merkezi’ne Nasıl Kayıt Oluyor?

Çocuk Yaşam Merkezleri’nden içerisinde bulundukları konteyner kentlerde yaşayan 12-18 yaş aralığındaki tüm çocuklar başvuru yaparak faydalanabiliyor.

Çocukların fiziksel ve duygusal iyi olma hallerini destekleyen programların uygulandığı Çocuk Yaşam Merkezleri’ne bir yetişkin eşliğinde gelip kaydolan çocuklar, önce 10 günlük Suna’nın Kızları Esenlik Programı’nı tamamlıyor, ardından da kendi ilgi ve isteklerine göre belirlenen aktivitelere ve atölyelere katılıyor.

Esenlik Programı’nın başında birlikte yaşamaya ve öğrenmeye dair topluluk anlaşmaları yapan çocuklar, topluluk kurallarını kendileri belirliyor. Esenlik Programı’nın ardından çocuklar haftalık düzenlenen topluluk saatlerinde ortak alanları aynı anda kaç kişinin kaç saat kullanabileceğinden, hangi atölyelerin devam edip etmeyeceğine kadar, merkezin işleyişine dair birçok konuda karar alıyor.   

Destekçilerimize Teşekkürler

Yaz Enstitüsü

Yaz Enstitüsü Programı, kız çocukların güvenli öğrenme imkânlarıyla tanışmalarına, birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunları bir arada çözmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmalarını amaçlıyor. 

2023 yılında Haziran ve Temmuz aylarında ilki gerçekleştirilen Yaz Enstitüsü programı 14-18 yaş aralığındaki 40 kız çocuğun katılımı ile gerçekleşti. Koç Lisesi ve Şanlıurfa Valiliği iş birliğinde düzenlenen programdaki katılımcılar Şanlıurfa’nın Giyimli Köyü’nden yaygın eğitiminin farklı kademelerinden 20 kız çocuk ile İstanbul’da Koç Lisesinde eğitim hayatına devam eden 20 kız öğrenciden oluştu.

GÖRÜŞLER

Öğrencilerimizin Görüşleri

(01)
“Bir anda kaynaştık, yağmur ve güneş gibi. Sonra da ortaya çok güzel bir şey çıktı: bir gökkuşağı.” 
Pazarcık, kız çocuk
17 yaş
(01)
“Bir anda kaynaştık, yağmur ve güneş gibi. Sonra da ortaya çok güzel bir şey çıktı: bir gökkuşağı.” 
Pazarcık, kız çocuk
17 yaş
Şanlıurfa Pilot Mahalleler 

Şanlıurfa Valiliği ile işbirliği içerisinde başladığımız Pilot Mahalleler Uygulaması Eyyübiye ilçesinde 4, Haliliye ilçesinde 1 mahalleyi kapsıyor. Mahallelerin kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklar için destekleyici olabilmeleri için beş mahallede mevcut durumun tespiti ve belirlenen sorunların toplum temelli şekilde çözülebilmesine yönelik uygulama programlarının hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca öğretmenlerin çocuklar için koruyucu-önleyici hizmetlere özgüvenle başvurabilmeleri ve destekleyici hizmetlere erişimlerini sağlamak üzere programlar uygulanıyor.

Neden Şanlıurfa?

TÜİK verilerine göre coğrafi bölgeler içinde ortaöğretimde en düşük kız çocuk okullaşma oranı %81,68 ile Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Toplamda %72,52 ve kız çocuklarda %70 ile ortaöğretim seviyesinde en düşük net okullaşma oranına sahip il Muş, toplamda %75,82 ve kız çocuklar için %70,51 ile Şanlıurfa en düşük orana sahip ikinci ildir.

Okul Temelli Programlar
  1. Öğretmenlere yönelik eğitici eğitimleri (Sosyal duygusal öğrenme ve koruyucu önleyici destek mekanizmaları)
  2. Eğitimlerin pilot mahallelerinden yaygınlaştırılması
  3. Koruyucu ve önleyici bir yaklaşım için öğretmenleri destekleyici bir yapı kurulmasi ve yaygınlaştırılması
Hedef: 5 mahallede toplam 1.000 çocuğa erişilmesi
Okul Temelli Programlar
  1. İhtiyaç analizi
  2. Hizmet envanteri çalışması
  3. Cocuk ve yetişkinlere yönelik program
Hedef: 5 mahallede toplam 62.450 kisiye erişim alani açılması

Topluluk Merkezi 

Topluluk merkezi (community hub) hizmet sağlayıcılar ve ihtiyaç sahipleri arasında bağlantı kurmayı ve sürdürmeyi amaçlayan yapılara verilen isimdir. Topluluk merkezleri yerel toplulukların ihtiyaçlarını belirlemek, ihtiyaçlara yönelik çözüm üretmek ve toplum temelli bir sosyal hizmet yaklaşımını güçlendirmek için çalışır.

Suna’nın Kızları Topluluk Merkezi modeli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile işbirliği halinde Türkiye’nin geneline yaygınlaştırmak üzere kız çocukların ihtiyaçlarını odağa alıyor. Model sivil toplum, kamu ve yerel topluluğun bir arada çalışmasını öngören yönetişim, program ve mekân bileşenlerini kapsıyor. Merkezlerde uygulanacak programların, gündelik akışın ve etkinliklerin belirlenmesinde genel olarak çocukların, özelde kız çocukların karar alma süreçlerine katılımı hedefleniyor.

Suna'nın Kızları Topluluk Merkezi modeli:
  1. Çocukların hizmetlere erişim durumunu analiz eder.
  2. Hizmetlerle çocuklar arasında köprü oluşturur.
  3. Hak arama yollar konusunda çocukları güçlendirir.
  4. Çocukların hizmetlerin planlanmasına dair kararlara aktif
  5. katılımını sağlar.
  6. Sivil toplum kuruluşlar ve kamu için ortak bir erişim ve planlama alanı sağlar.
  7. Mahallelerde cocuk hizmetleri ve kiz çocuk odaklı tasarım konusunda kapasiteyi artırır.
  8. Kiosk, mobil hizmetler gibi yöntemlerle bu çalışmaların daha çok çocuğa erişmesini saglar.