
Sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve diğer tüm temel aktörlerle çalışarak, çocuklar için destekleyici bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz.
Aşağı KaydırSivil toplum örgütleri, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve diğer tüm temel aktörlerle çalışarak, çocuklar için destekleyici bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyoruz.
Aşağı Kaydır
Çocuk Yaşam Merkezleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve topluluk katılımcımız sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde depremden etkilenen bölgelerde çocukların gelişimleri için güvenli ve destekleyici alanlar kurmak ve yeniden yapılanma sürecinde kız çocukların özgün ihtiyaçları başta olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarının gözetilmesini sağlamak amacıyla kuruldu.
Merkezler sayesinde, sivil toplum kuruluşlarının hem bir arada hem de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmetleri ile koordineli şekilde çalışmalarına imkân sağlanıyor.
Çocuk Yaşam Merkezleri’nden içerisinde bulundukları konteyner kentlerde yaşayan 12-18 yaş aralığındaki tüm çocuklar başvuru yaparak faydalanabiliyor.
Çocukların fiziksel ve duygusal iyi olma hallerini destekleyen programların uygulandığı Çocuk Yaşam Merkezleri’ne bir yetişkin eşliğinde gelip kaydolan çocuklar, önce 10 günlük Suna’nın Kızları Esenlik Programı’nı tamamlıyor, ardından da kendi ilgi ve isteklerine göre belirlenen aktivitelere ve atölyelere katılıyor.
Esenlik Programı’nın başında birlikte yaşamaya ve öğrenmeye dair topluluk anlaşmaları yapan çocuklar, topluluk kurallarını kendileri belirliyor. Esenlik Programı’nın ardından çocuklar haftalık düzenlenen topluluk saatlerinde ortak alanları aynı anda kaç kişinin kaç saat kullanabileceğinden, hangi atölyelerin devam edip etmeyeceğine kadar, merkezin işleyişine dair birçok konuda karar alıyor.
Yaz Enstitüsü Programı, kız çocukların güvenli öğrenme imkânlarıyla tanışmalarına, birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunları bir arada çözmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmalarını amaçlıyor.
2023 yılında Haziran ve Temmuz aylarında ilki gerçekleştirilen Yaz Enstitüsü programı 14-18 yaş aralığındaki 40 kız çocuğun katılımı ile gerçekleşti. Koç Lisesi ve Şanlıurfa Valiliği iş birliğinde düzenlenen programdaki katılımcılar Şanlıurfa’nın Giyimli Köyü’nden yaygın eğitiminin farklı kademelerinden 20 kız çocuk ile İstanbul’da Koç Lisesinde eğitim hayatına devam eden 20 kız öğrenciden oluştu.
Şanlıurfa Valiliği ile işbirliği içerisinde başladığımız Pilot Mahalleler Uygulaması Eyyübiye ilçesinde 4, Haliliye ilçesinde 1 mahalleyi kapsıyor. Mahallelerin kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklar için destekleyici olabilmeleri için beş mahallede mevcut durumun tespiti ve belirlenen sorunların toplum temelli şekilde çözülebilmesine yönelik uygulama programlarının hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca öğretmenlerin çocuklar için koruyucu-önleyici hizmetlere özgüvenle başvurabilmeleri ve destekleyici hizmetlere erişimlerini sağlamak üzere programlar uygulanıyor.
TÜİK verilerine göre coğrafi bölgeler içinde ortaöğretimde en düşük kız çocuk okullaşma oranı %81,68 ile Güneydoğu Anadolu bölgesidir. Toplamda %72,52 ve kız çocuklarda %70 ile ortaöğretim seviyesinde en düşük net okullaşma oranına sahip il Muş, toplamda %75,82 ve kız çocuklar için %70,51 ile Şanlıurfa en düşük orana sahip ikinci ildir.